La Crème diplomate / Lighted pastry cream
Cette crème est en fait une crème pâtissière collée à la gélatine puis additionnée de crème fouettée.
This cream is a pastry cream with gelatine in which whipped cream is added.
This cream is a pastry cream with gelatine in which whipped cream is added.
Pour une crème pâtissière avec une base de 50cl de lait :
For a pastry cream made with 50cl milk:
2 à 3 feuilles de gélatine (3,5 à 5,5g) / 2 or 3 gelatine sheets (3,5 to 5,5 g)
20cl de crème montée / 20 cl of whipped up cream
°Ajoutez la gélatine, plus ou moins selon la texture désirée, préalablement trempées et essorées; à la crème patissière dès qu’elle est cuite.
°Add gelatine previously moisterised and wringed, more or less depending of the texture you wan to obtain; as soon as the pastry cream is cooked.
°Add gelatine previously moisterised and wringed, more or less depending of the texture you wan to obtain; as soon as the pastry cream is cooked.
°Laissez votre crème pâtissière refroidir, donnez lui un bon coup de fouet pour la lisser.
°Let the pastry cream cool completly and whisk vigorously until smooth.
°Let the pastry cream cool completly and whisk vigorously until smooth.
°Montez 20cl de crème en chantilly, bien ferme et lisse.
°Whip up 20 cl of cream until thick and smooth.
°Whip up 20 cl of cream until thick and smooth.
°Incoporez délicatement la chantilly à la crème pâtissière en plusieurs fois.
°Add, in a few times, delicately the whipped up cream to the pastry cream.
°Il est recommandé de ne pas conserver cette crème plus de 24h (au frais bien sûr), compte tenu de sa fragilité au point de vue bactériologique.
°It’s recommanded to keep this cream (in the fridge of course) 24h maximum, due to its bacteriological fragility.
Astuce / Tricks:
°Pour une crème diplomate aux fruits il suffit de remplacer le lait de la crème pâtissière par du coulis de fruits.
°If you want a fruity cream just use fruit coulis instead of milk in the pastry cream.
Plus légère que la crème au beurre ou que la crème mousseline elle servira à garnir vos choux, mille feuilles, tartes aux fruits ou autres petits gâteaux, au praliné elle sera parfaite pour un Paris Brest léger.
Lighter than Butter cream or “Mousseline cream”, it’s nice to fill pastry puff choux, mille feuilles, fruits pies or small cakes. With praliné flavor it will make a nice and light Paris Brest.