Parfait pour conclure un repas en toute légèreté et simplicité
Perfect to finish a meal, light and easy to make

With this grey weather we need some to cheer ourselves and at home we are doing it with chocolate. I was craving for a black forrest cake but didn’t have the motivation to make one so I did something easier.
Tout le plaisir d’une mousse au chocolat, avec des arômes de forêt noire, tout ça d’une légèreté digne d’un nuage!
All the pleasure of a chocolate mousse with a taste of black forrest, all of this with as light as a cloud.
Parfait pour finir un repas en toute légèreté ou pour assouvir une envie soudaine de douceur. Si simple et si léger, pourquoi s’en priver!
Perfect to end a diner or to satisfy and sudden urge of sweetness. So easy and so light why do without it ?!
Le biscuit
The cake
50g de sucre / 50g of sugar
15g de sucre vanillé / 15g of vanilla sugar
30g de fécule de maïs / 30g of cornstarch
10g de farine /10 g of all purpose flour
2 oeufs /2 eggs
2 oeufs /2 eggs
15g de cacao non sucré / 15g of unsweetened cocoa
30g de beurre fondu / 30g of melted butter
15g de poudre d’amandes /15g of almonds powder
1/2 sachet de levure chimique / 1/2 bag of baking powder
Le Biscuit
The cake
The cake
°Préchauffez le four à 180°C.
°Preheat the oven at 180°C.
°Travailler les jaunes avec le sucre, le sucre vanillé et une cuillère d’eau.
°Beat eggs yolks with sugars and a tablespoon of water.
°Ajoutez le cacao, la poudre d’amandes, le beurre fondu, mélangez bien et ajoutez la farine, la levure et la fécule.
°Add cocoa, almons powder, melted butter, stir well and add flour, baking powder and cornstarch.
°Après avoir bien mélanger ajoutez délicatement les blancs d’œufs montés en neige.
°Then you can add delicately the whipped up eggs whites.
°Enfournez environ 30 minutes, surveiller bien.
Pour 6 personnes
For 6 servings
4 oeufs / 4 eggs
30g de sucre / 30g of sugar
30g de beurre / 30g of butter
100g de chocolat / 100g of chocolate
1 fond de biscuit / 1 chocolate biscuit
des griottes au sirop / some cherries in syrup
Kirsch

°Beat the eggs yolks with half the sugar until you obtain a mousse, like the picture.
°Montez les blancs avec un filet de citron et, à la fin, ajoutez le reste de sucre.
°Whisk up the eggs whites with the leftover of sugar and a dash of lemon juice.

°Melt the chocolate and butter with a bain marie, mix with to the egg yolks and add 2 tbsp of kirsch, incorporate delicately and in several time to the whisked up white eggs.
°Dans le fond du ramequin déposez un biscuit de 5 mm d’épaisseur, avec un pinceau imbibez d’un mélange sirop des cerises et kirsch disposez des cerises et versez la mousse par dessus.
°In the bottom of the ramequin put a layer of cake 5mm thick, use a brush to wet with the syrup of the cherries and kirsch. Sprinkle with some cherries and pour the mousse.
°Cuire environ 20 minutes à 180°C, lorsqu’un dôme se forme c’est prêt!
°Cook about 10 minutes at 180°C, when it shape a dome it’s ready to enjoy!
Et je vous propose une variante avec d’autres parfums et un peu plus rapide à réaliser…
I propose you a variation with other flavors and even quicker to realise…
Variante au speculoos
varation with speculoos flavor
4 oeufs / 4 eggs
30g de sucre / 30g of sugar
30g de beurre / 30g of butter
70g de chocolat / 70g of chocolate
70g de pâte de speculoos / 70g of speculoos spread
10 speculoos / 10 speculoos biscuits
1 bananes / 1 banana
°Procédez de la même manière, fondre le beurre avec la pâte de speculoos et le chocolat, étalez des biscuits écrasés dans le fond des ramequins et des tranches de bananes.
°Follow the same step, melt butter with speculoos spread and chocolate, spread crunched biscuits and banana slices in the ramequins.
°Le petit +, servez dans une assiette creuse pour plus d’effet.
°The + effect, serve in a deep plate.